Leerlingen Leerpark doen vrijwilligerswerk op NLdoet

13 maart 2018|voortgezet onderwijs

“Het is leuk om de ouderen plezier te bezorgen en het is ook gezellig”, vindt Sam uit J2A van het Groene Hart Leerpark. Samen met Tilda, bewoner van Ipse de Bruggen, proberen ze haar bingokaart vol te krijgen. Alle tweede klassen zetten zich op vrijdag 9 maart in als vrijwilligers. Ze deden dit in het kader van de actie NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. De leerlingen staken op verschillende plekken in Alphen en omgeving de handen uit de mouwen.

Ipse de Bruggen had een aanvraag voor deze dag ingediend bij het Leerpark. Sabine Piesens, zorgmanager van Ipse de Bruggen: “Vorig jaar waren de leerlingen ook actief tijdens NLdoet en dat is toen uitstekend bevallen”. Piesens legt uit dat de leerlingen vandaag helpen bij een dagbestedingsactiviteit voor de ouderen van Ipse de Bruggen. Ze is blij dat er zoveel helpende handen zijn bij de bingo, waardoor deze activiteit mogelijk gemaakt kon worden. “Er zijn veel bewoners die geholpen moeten worden in hun jas en geduwd moeten worden in hun rolstoel. Zonder vrijwilligers kunnen we zoiets niet organiseren. Wat mij betreft mag het wel iedere dag NLdoet klussendag zijn!”

Verrijking voor de leerlingen

Ook burgemeester Liesbeth Spies is aanwezig om de leerlingen en de bewoners een hart onder de riem te steken. Van alle acties die er in Alphen en omstreken georganiseerd werden, heeft ze bewust gekozen om hierbij aanwezig te zijn. “Ik vind het mooi dat scholieren mensen met een verstandelijke beperking misschien wel voor het eerst ontmoeten en dat zij leren omgaan met deze mensen die veel zorg nodig hebben, maar ook een plek in de samenleving hebben.” Piesens beaamt dit, maar benadrukt dat het normale mensen zijn, zoals jij en ik. “De meeste bewoners hebben een verstandelijk niveau van een drie/vier-jarige, maar het zijn volwassen mensen met veel levenservaring.”

De sfeer zit er goed in bij de bewoners. Tilda roept enthousiast “bingo” na het eerste goede vakje. Sam en zijn klasgenoten moeten er om lachen. “Dat is toch geweldig”, verklaart Sam. Tilda en de andere bewoners vinden een valse bingo helemaal geen probleem. Uit volle borst zingen ze daarom een liedje. Daarna kan het spel weer verder gaan. Het is duidelijk dat het niet om de prijzen gaat maar om het plezier. Docent Jan de Kievit is na afloop zeer tevreden. “Zo’n ervaring is echt een verrijking voor de leerlingen. Er zijn er zelfs een aantal die naar aanleiding hiervan kiezen voor een beroep in de zorg.”


Grootste vrijwilligersactie

NLdoet vindt dit jaar plaats op 9 en 10 maart en is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Via de website NLdoet brengt het Oranjefonds vrijwilligers en klussen bij elkaar. Zo geeft het fonds een positieve impuls aan vrijwilligerswerk als kloppend hart van sociale initiatieven.

vrijwilligersactie NLdoet

Meer nieuws

Deel dit bericht: