SCOPE academie

SCOPE scholengroep is een lerende organisatie. Leren geeft ons bestaansrecht. Niet alleen leerlingen leren, maar ook leerkrachten en onderwijsondersteuners leren iedere dag bij. Veel van dit leren gebeurt informeel op schoolniveau, een ander deel op school of bovenschools. De SCOPE academie biedt bovenschoolse scholing aan voor collega’s en belangstellenden buiten onze organisatie.

Als goede werkgever willen we goed geïnformeerd en geïnspireerd personeel. Naast kennis en vaardigheden van buiten onze organisatie hebben we zelf ook heel wat in huis. Het motto van onze academie is niet voor niets: “Leren van en met elkaar”. Ook collega’s van buiten onze scholengroep weten ons te vinden en bezoeken onze bijeenkomsten.

Breed aanbod

In het schooljaar 2021-2022 organiseerde de SCOPE academie minder fysieke en meer online bijeenkomsten dan in de jaren ervoor. Iedere training, workshop of informatiebijeenkomst is anders. Dit is helemaal afhankelijk van de doelgroep, de inhoud of de trainer. Gelukkig zijn we vanaf maart 2022 weer volop bezig om fysieke trainingen te organiseren. Er komen binnenkort drie trainingen aan voor het VO!

Sommige bijeenkomsten zijn éénmalig, andere staan meerdere keren per jaar op het programma. Van een workshop ‘Taal in Blokjes’ voor het primair onderwijs tot iPad-trainingen voor het voortgezet onderwijs en van een informatieve bijeenkomst voor nieuwe – meestal jonge – SCOPE-medewerkers tot een informatiebijeenkomst “Zo zit dat met jouw pensioen”. De ene keer zitten we met een mini-klasje in een lokaal en de andere keer met ruim 200 collega’s in een stampvol theater. Voor ieder onderwerp en iedere doelgroep staan we open.

In het schooljaar 2021-2022 staan we te popelen om met een groot aantal trainingen te starten. Momenteel staan er ruim elf activiteiten gepland in de catalogus van de academie.

Uitgelicht

Dinsdag 22 maart 2022 – Onderwijscafé VO
Op 7 december kon het onderwijscafé helaas niet doorgaan, maar nu kan het weer… Onder het genot van een heerlijke kop koffie of thee van Smooth Coffee en met een hapje en een drankje willen we gezamenlijk nadenken en spreken over de opbrengsten van de inventarisatie ‘Een versterkte SCOPE academie in het VO’. We willen je bijpraten over de genomen stappen, maar we willen ook met jou spreken over hoe we structureel tot een passend aanbod voor het VO kunnen komen.

Donderdag 2 juni 2022 – Training Woordenschat (PO)
Een mens zonder taal is als een vogel zonder vleugels. Zonder woordkennis is er geen gesprek mogelijk en geen tekst leesbaar. Zonder woorden is er geen onderwijs, geen communicatie, geen instructie, geen uitleg, geen opdrachten, geen les en nooit een antwoord op je vragen. Werken aan woordenschat is werken aan een goede communicatie en aan goed onderwijs! Door middel van interactieve werkvormen gaan we met elkaar in gesprek over woordenschat en woordenschatonderwijs in groep 1 t/m 8.

Mentaal fit met mirro (PO & VO)
Vanaf 1 mei 2021 kun je – als SCOPE-medewerker – gratis aan de slag met mirro eHealth, een preventieve e-learning bij mentale uitdagingen. Op ons intranet kun je meer informatie vinden en een gratis account aanmaken.