Regionale taalschool Mundus officieel gestart

3 oktober 2024|scope

Op woensdag 2 oktober jl. is de nieuwe regionale taalschool feestelijk gelanceerd onder de naam Mundus. De taalschool is het resultaat van een unieke samenwerking tussen gemeenten en schoolbesturen, vastgelegd in een convenant. De bijeenkomst was extra vrolijk doordat de kinderen van de taalschool een lied in verschillende talen zongen.

De druk op het onderwijs neemt toe, aangezien steeds meer kinderen op basisscholen worden aangemeld die geen Nederlands spreken. Dit betreft vooral kinderen van vluchtelingen, arbeidsmigranten en statushouders die zich in de regio vestigen. Naast de taalbarrière hebben sommige kinderen ook te maken met traumatische ervaringen.

Mundus logo

Margriet van Holstein (leidinggevende Mundus), Michelle Aij (teamleider Het Baken) en Jacqueline de Graaf (clusterdirecteur SCOPE)

Het team van de regionale taalschool beschikt niet alleen over de benodigde onderwijsbevoegdheden, maar heeft ook expertise op het gebied van taalontwikkeling en traumasensitief onderwijs. Ze bieden de kinderen een veilige omgeving waarin ze, na een gewenningsperiode, de Nederlandse taal kunnen leren.

Drijvende krachten
Margriet van Holstein, leidinggevende bij Mundus, is al jarenlang nauw betrokken bij het onderwijs aan deze groep kinderen. In 2016 was zij al medeverantwoordelijk voor de oprichting van de speciale taalklas in Alphen aan den Rijn, die door SCOPE scholengroep verzorgd werd. De oorlog in Oekraïne zorgde voor een plotselinge toename van het aantal kinderen, wat leidde tot de oprichting van de Oekraïne School in 2022. Samen met Michelle Aij, teamleider van basisschool Het Baken, creëerde Margriet een veilige en fijne onderwijsomgeving, ondersteund door een toegewijd team van medewerkers. Toen de tijdelijke onderwijsvoorziening vanwege wetgeving moest stoppen, bundelden gemeenten en onderwijsinstellingen hun krachten om een regionale taalschool op te richten.

Mundus is gevestigd in het gebouw van basisschool De Fontein in Alphen aan den Rijn, waar eerder de Oekraïne School was gehuisvest. Dit maakte het een logische keuze om op deze locatie door te gaan als Mundus, gezien de aanwezige kennis en ervaring van het team en de beschikbare faciliteiten.

Het convenant is getekend door Tom de Kleer (wethouder Nieuwkoop), Nick van Egmond (wethouder Kaag en Braassem), Gert-Jan Schotanus (wethouder Alphen aan den Rijn), Bert van Leeuwen (bestuurder SCOPE scholengroep), Daniëlla van den Beemt (bestuurder Morgenwijzer), Judith Rook (bestuurder WIJ de Venen) en Michiel van Lee (directeur-bestuurder SWV Rijnstreek).

Deel dit bericht: