Alani Voogel is Jonge Denker des Vaderlands

12 december 2023|scope

Op donderdag 7 december werd Alani Voogel gehuldigd als Jonge Denker des Vaderlands. Naar aanleiding van de essayvraag ‘Hoe moet er worden omgegaan met chaos?’ werden er inzendingen uit het hele land ingestuurd. De acht beste leerlingen werden door een vakjury uitgekozen. Deze leerlingen mogen zich een jaar lang Jonge Denker noemen. Dit betekent dat Alani het komende jaar op zal treden op festivals en in de media.

Op de avond van de huldiging presenteerde Alani en de andere leerlingen hun winnende essay. Het hoofdidee van Alani was dat wat chaotisch lijkt soms juist orde kan bevatten. Ze vergeleek hierbij haar werk bij de patatkraam met het werk op een luchthaven. Van een afstandje lijkt het misschien een warboel, maar als we goed kijken zien we orde in de chaos.

Na de presentaties werden de winnaars zowel gecomplimenteerd als kritisch ondervraagd door de jury en Marli Huijer, voormalig Denker des Vaderlands en emeritus hoogleraar publieksfilosofie. Het leverde mooie inzichten op. Het was een geslaagde avond.

Alani is leerling van het Groene Hart Lyceum en volgt filosofie als examenvak op het Ashram College Alphen aan de Rijn. Het is niet de eerste keer dat een leerling uit Alphen aan den Rijn wint. In 2021 won Twan Augustijn van het Ashram College en in 2022 won Maike van de Pavoordt van het Groene Hart Lyceum. Mooi dat het volgen van een bijzonder vak als filosofie schooloverstijgend mogelijk is in Alphen aan den Rijn.

Deel dit bericht: