Apenmanagement tijdens de personeelsavond PO

5 april 2018|primair onderwijs, werken bij

Alle medewerkers uit het primair onderwijs van SCOPE scholengroep kregen gisteren een lesje apenmanagement tijdens de personeelsavond in theater Castellum. Gedurende de avond stond het verstaan van gedrag centraal. Patrick van Veen, bioloog en oprichter van Apemanegement, bekeek sociaal gedrag vanuit apenperspectief en hielp ons eigen complexe sociale gedrag te ontcijferen en te begrijpen.

Competenties over twintig jaar
Volgens Van Veen zijn we in onderwijsland soms te negatief. Om dit om te buigen is het volgens hem zaak om te begrijpen waarom we dingen doen, zodat we het kunnen beïnvloeden. Hij nam ons mee in zijn wereld waarin hij onderzoek doet naar de invloed op sociale structuren bij apen.

Doordat apen net als mensen sociale wezens zijn en elkaar opzoeken en nodig hebben, kunnen we leren van experimenten die zijn uitgevoerd op verschillende soorten mensapen. Hierdoor begrijpen we beter hoe het werkt bij mensen. Hij sloeg op creative wijze bruggen en legde verbanden naar werksituaties zoals in de lerarenkamer, maar ook naar die in het onderwijs. Om als onderwijzer of onderwijsondersteuner het brein van kinderen beter te kunnen begrijpen. Hierbij was zijn boodschap: “Laat kinderen vooral kind zijn. Laat ze experimenteren en de grenzen opzoeken”.

Zijn advies aan het publiek, om het groepsbelang voorop te stellen en met elkaar samen te werken en te delen, gaf hen zeker stof tot nadenken. Hij gaf mee dat de relatie hierbij belangrijk is. De sleutel tot samenwerken is volgens Van Veen aandacht voor elkaar. Daarmee vergroten we het vertrouwen in elkaar en versterken we onze relaties. Iets wat ook van belang is om goed onderwijs te bieden. Hij benadrukte dat de competenties die wij als volwassenen moeten hebben, we ook bij leerlingen moeten stimuleren. De grootste uitdaging hierbij is om met een vooruitziende blik te kijken naar de competenties die nodig zijn over twintig jaar.

Herkenbare situaties en typetjes
Na een klein intermezzo van de voorbereidingsgroep van de personeelsavond liet Arie de Bruin, de tweede inspirator, op muzikale wijze de mensen in de zaal kijken naar kinderen en naar onderwijs in het algemeen. Hij greep het publiek met zijn grappige en soms gevoelige liedjes en gedichten en schetste voor allen herkenbare situaties en typetjes. 

De voorbereidingsgroep wilde de medewerkers een leuke en gezellige avond bezorgen als blijk van waardering. Maar ze wilde hen ook inspireren en prikkels meegeven. Iets wat zeker gelukt is gezien de reactie van het publiek dat aandachtig luisterde, lachte, klapte en meezong tijdens de twee optredens. Na afloop kregen beide entertainers daarom dan ook een luid applaus.

Als afsluiting werd in de hal van het theater een gezellig drankje en hapje genuttigd en was het tijd om het advies van apenman Patrick op te volgen en aandacht aan elkaar te besteden om de collegiale banden te verstevigen.

Meer nieuws

Deel dit bericht: