Burgemeester Spies spreekt met leerlingen De Stromen over respect

27 november 2019|primair onderwijs, scope

In de week van 4 tot en met 8 november was het de Week van Respect 2019. Op basisschool De Stromen in Alphen aan den Rijn mochten de leerlingen van groep 6 en 7 een bijzondere gastdocent verwelkomen: burgemeester Liesbeth Spies ging met de leerlingen in gesprek over respect.

De Week van Respect wordt ieder jaar door de Respect Education Foundation georganiseerd om respect extra in de schijnwerpers te zetten voor kinderen en jongeren in het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en op het mbo. De gemeente Alphen aan den Rijn is een van de partners van deze foundation.

Op De Stromen is respect het hele jaar door een belangrijk thema, vertelt Wilco van Doorn, groepsleerkracht van groep 7 op de locatie Lupinesingel. “We zijn natuurlijk een christelijke school, dus respect voor elkaar en voor de leefomgeving staat voor ons het hele jaar op het programma. Met de Week van Respect, maar ook bijvoorbeeld met de Kanjertraining, kan je hier met extra lesmateriaal wat meer inhoud aan geven.”

Zo hebben de kinderen van groep 7 zelf al eerder afgesproken dat ze in de klas respectvol met elkaar omgaan en niemand buitensluiten. Dat de burgemeester op bezoek kwam, vonden de leerlingen van groep 6 en 7 van tevoren behoorlijk spannend. Tijdens de gastles zelf was de sfeer desondanks vrij ontspannen. De burgemeester stelde vragen die aansloten bij de beleving van de leerlingen, die op hun beurt graag antwoord gaven, meedachten en standpunten uitwisselden. Aan het eind van de les kregen de leerlingen van groep 8 een button van de burgemeester en voor groep 7 had ze een vlag voor in de klas meegenomen.

Wilco van Doorn: “Het was echt een goed gesprek in de klas, dat drie kwartier lang van links naar rechts vloog. De burgemeester vroeg welke kinderen hun ouders met ‘u’ aanspraken en waarom we dit bij ouderen doen, maar het ging ook over vandalisme in de buurt. De leerlingen konden heel goed de link leggen met hun eigen leven. Volgens mij nemen ze van deze dag mee dat iedereen, op welk niveau ook, respectvol met elkaar om moet gaan en met de wereld om ons heen.”

Meer nieuws

Deel dit bericht: