Een kijkje in de keet: veiligheidslessen op de Groen van Prinsterer

24 maart 2022|primair onderwijs, scope

Alle leerlingen op basisschool Groen van Prinsterer kregen vrijdag 18 maart veiligheidslessen. De school staat midden in het Rode Dorp en die wijk krijgt een enorme opknapbeurt. Omdat de sloop, nieuwbouw en herinrichting voor veel werkverkeer en aanpassingen zorgen, vraagt dat extra aandacht voor de veiligheid in de buurt.

In de klas krijgen de leerlingen eerst een presentatie van René Kroft, hoofduitvoerder van bouwbedrijf Heijmans. Aan de hand van plaatjes en foto’s legt hij uit wat er zich allemaal op een bouwplaats afspeelt. “Er gebeurt van alles tegelijk. Er verschijnen bouwhekken, verkeersborden, speciale voertuigen en gaten in de straten. Maar je ziet ook bouwmaterialen zoals putten, rioolbuizen en straatstenen. Heel spannend om in en op te klimmen, maar erg gevaarlijk”, aldus de hoofduitvoerder. De kinderen kijken aandachtig naar alle plaatjes en foto’s en zien ondertussen allemaal bekende plekken. “Hé, daar wonen mijn opa en oma”, roept een meisje trots. Andere kinderen herkennen hun eigen huis en de buurtsuper.

Buiten gaan de veiligheidslessen verder. Daar worden de bouwmaterialen uit de presentatie in het echt getoond en nader toegelicht door uitvoerder Gerrit Blok. De leerlingen mogen ook een kijkje nemen in de grote gele bouwkeet bij de speeltuin. Veel kinderen zijn benieuwd hoe die er eigenlijk van binnen uitziet. Tot slot mogen ze ook nog op een grote trekker zitten en ervaren wat een chauffeur vanaf die plek ziet en vooral wat níet.

Posters in de straat
De school heeft een eigen kinderraad die wordt ingezet om mee te denken over hoe ze de school nog leuker en gezelliger kunnen maken. De kinderraad vindt het ook belangrijk dat de buurt veilig is voor iedereen. Leden Jesse, Levi, Karino, Noa, Siem en Milan kwamen met het idee om samen met hun klasgenoten allerlei posters in het Nederlands én Engels te maken die ze in de straat ophangen. “Deze posters maken we voor de ouders zodat ze beter op de kinderen letten. Nu met al dat bouwverkeer is dat extra belangrijk”, vertelt Milan.

Bewust maken van veiligheid
Teamleider Annemiek Nanninga is erg blij dat de leerlingen veiligheidslessen krijgen. “We willen de leerlingen zoveel mogelijk dingen laten ervaren en er niet alleen over vertellen in de klas. We vinden het samen met betrokken partijen Era Contour en Heijmans heel belangrijk om de leerlingen bewust te maken van de veiligheid tijdens de bouw.”

Meer nieuws

Deel dit bericht: