Eerste zij-instromer via RTC Cella afgestudeerd

27 januari 2021|primair onderwijs, scope, werken bij

Op 14 januari jl. is Joyce Kerkvliet afgestudeerd in haar zij-instroomtraject. Zij werkt via RTC Cella in de vervangingspool bij de SCOPE basisscholen, op dit moment als juf van een kleutergroep op De Mare. Ze is de eerste zij-instromer die via RTC Cella afstudeert. Extra bijzonder: Joyce heeft de tweejarige studie in slechts anderhalf jaar afgerond en is met een 10 geslaagd.

Margriet van Holstein, teamleider RTC kernteam: “Het is echt heel knap wat Joyce gedaan heeft: in deze moeilijke tijden met zo’n mooi cijfer afstuderen, met een verkorte studieduur.”

Op dit moment zijn er nog vier andere zij-instromers die hun traject lopen op een SCOPE school via RTC Cella. Volgend schooljaar komen er weer twee plaatsen bij. Op die manier is er voldoende ruimte voor Margriet en haar collega Marion Bosch om goede begeleiding te bieden. En niet iedereen is geschikt om te zij-instromen.

Margriet van Holstein: “Je hebt echt een hoge motivatie nodig om dit traject te doorlopen. Het afgelopen jaar hebben we heel veel aanmeldingen gehad, maar voordat je kan beginnen houden we echt vast aan een stevig voortraject. Er zijn verschillende gesprekken, de kandidaat loopt mee op een basisschool en daarna is er een beoordeling van een les die de kandidaat geeft en komt er nog een assessment van iemand van de Hogeschool Leiden. Pas daarna mag je aan het begin van het volgende schooljaar beginnen als zij-instromer.”

Joyce Kerkvliet: “Je moet er gewoon echt tijd voor vrij kunnen maken. Natuurlijk moet je er ook gevoel voor hebben, maar als je niet tegen jezelf kan zeggen: nu is het tijd voor mijn studie, dan red je het niet.”

"Lesgeven was wel altijd al iets dat ik wilde doen,
maar het kwam er gewoon niet van."

Joyce is oorspronkelijk opgeleid als diëtist, maar werkte voordat ze naar het onderwijs overstapte vijf jaar als financial controller. “Lesgeven was wel altijd al iets dat ik wilde doen, maar het kwam er gewoon niet van. Ik haalde voldoening uit het vrijwilligerswerk dat ik doe Stichting Het Vergeten Kind en een tijdlang dacht ik dat dit wel genoeg was. Maar de gedachte dat ik nog tot mijn zeventigste zou moeten werken begon steeds meer te knagen, dus heb ik de stap gezet.”

Margriet van Holstein: “Natuurlijk helpen zij-instromers mee om het lerarentekort op te lossen. Maar ze brengen ook echt iets extra’s mee: meer levenservaring bijvoorbeeld. Ze weten wat het is om in een team mee te draaien en staan stevig in hun schoenen.”

Joyce is op dit moment erg blij dat ze haar studie afgerond heeft, zodat ze weer wat meer tijd heeft. Wat de toekomst brengt weet ze nog niet precies. “Het is voor mijzelf een grote verrassing dat ik het werk met de kleuters zo leuk vind, dus dat wil ik nog wel even doen. Ik zie mezelf ook nog wel voor een klas in de middenbouw staan. De beste tip die ik kan geven aan iemand die wil zij-instromen is: doen, maar wel met een duidelijk plan.”

Meer nieuws

Deel dit bericht: