Gezamenlijk opleidingstraject voor leidinggevenden primair onderwijs

3 december 2018|primair onderwijs, scope, werken bij

SCOPE scholengroep, PCPO Westland, SCO Delft, Octant en SCOH hebben een overeenkomst gesloten met Penta Nova Academie voor schoolleiderschap voor een in-company scholingstraject voor primair onderwijs-medewerkers met leidinggevende potentie. Op woensdag 7 november tekenden de betrokken schoolbesturen het kweekvijvercontract.

De komende jaren dreigt een tekort aan leraren in het basisonderwijs. Dat betekent ook dat het moeilijker gaat worden om goede kandidaten te vinden voor leidinggevende posities in het primair onderwijs. Het is voor SCOPE scholengroep, PCPO Westland, SCO Delft, Octant en SCOH dan ook vanzelfsprekend om medewerkers met ambitie en potentie de mogelijkheid te bieden om intern door te groeien naar een leidinggevende functie.

Anand Jharap, Directeur Personeel SCOPE scholengroep: “Bij SCOPE zijn we intern al bezig geweest om te kijken wie in onze organisatie echt potentie heeft en het ook als persoon in zich heeft om leiding te geven. We willen die collega’s ook ondersteunen in hun ambitie en op die manier het toekomstige verloop van de huidige generatie schoolleiders opvangen. Samen met PCPO Westland, SCO Delft, Octant en SCOH zijn we bij Penta Nova uitgekomen. Zij zijn een partij die kwaliteit biedt, maar ook flexibel is.”

De eerste groep van young potentials is inmiddels al begonnen aan het traject. De eerste bijeenkomst was op 2 oktober. Peter Dijkxhoorn, opleidingsmanager Penta Nova: “De groep zit vandaag in Oostvoorne als onderdeel van hun tweedaagse samen. Wij merken altijd dat ze daar echt als een groep uitkomen. Het is mooi dat we nu een groep hebben van verschillende besturen, uit verschillende regio’s en met verschillende achtergronden.”

Ook Dijkxhoorn voorziet de komende jaren krapte ontstaan in de leidinggevende posities. “Ik verwacht van jullie als schoolbesturen dat je de deelnemers aan het traject ook de ruimte geeft om opdrachten uit te voeren. We beginnen altijd met visie, missie, strategie en dat soort zaken. Daar zullen ze nu al mee bezig zijn. Je wil dat iemand zich gesteund voelt vanuit de organisatie. Het allermooiste is natuurlijk als een cursist zo’n 1 á 2 keer per jaar in een teamvergadering kan presenteren waar hij of zij mee bezig is.”

Bert van Leeuwen, lid van het College van Bestuur van SCOPE scholengroep: “Het is belangrijk om altijd naar de toekomst te blijven kijken en tijdig jonge talenten te scouten en kansen te bieden om zich door te ontwikkelen. De komende jaren zal de vraag naar leidinggevenden alleen maar toenemen.”

Vooraan: Peter Dijkxhoorn (Penta Nova). Van links naar rechts: Toon van Velzen (PCPO Westland), Reinoud de Vries (Octant), Judith Rook (SCO Delft), Anand Jharap, Johan Vodegel, Bert van Leeuwen (SCOPE).

Meer nieuws

Deel dit bericht: