Groene Hart Topmavo feestelijk geopend

18 januari 2019|bouwprojecten, topmavo, voortgezet onderwijs

Op donderdag 17 januari heeft burgemeester Liesbeth Spies officieel het nieuwe gebouw van de Groene Hart Topmavo in Alphen aan den Rijn geopend. Met de feestelijke ceremonie in de aula kwam een einde aan een bouwperiode van ruim een jaar. De Topmavo is het eerste afgeronde project uit het Masterplan Onderwijshuisvesting van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Spies sprak onder meer over haar eigen, fijne schoolherinneringen. “Leerlingen vertelden me hoe mooi en licht ze het nieuwe gebouw vinden. De middelbareschooltijd is belangrijk in je leven en een mooi gebouw helpt je om hier later positief aan terug te denken.” Samen met Petra Pison directeur van de Topmavo en oud-klasgenoot van Spies, verrichtte ze de openingshandeling: na een druk op de grote rode knop, dwarrelden honderden kaartjes met wensen van leerlingen naar beneden en ontrolden twee grote banieren met ‘Welkom’ van de balustrade.

Pison: “Het team is er klaar voor, we zitten vol met energie. We nemen de goede dingen mee naar het nieuwe gebouw: een veilige, gestructureerde en gezonde leeromgeving voor onze leerlingen en enthousiaste docenten. Hier kunnen we onderwijs verzorgen dat continu in beweging is, met leerpleinen, lokalen, flexibele wanden en pitch-plekken voor groepsopdrachten. We kunnen mee blijven bewegen met de tijd.”

Piet Jansen van het college van bestuur van SCOPE scholengroep benadrukte het belang van elkaar ontmoeten en samenleven op school. “Een schoolgebouw is meer dan een plek waar je kennis vergaart, ervaringen opdoet of vaardigheden leert. Het is een plek waar je het leven een beetje mag oefenen, een plek waar je relaties aangaat, waar je ontdekt hoe je met lastige situaties omgaat. Een plek waar je samen de tijd van je leven kunt vieren.”

De meest opvallende ruimte van de nieuwe Topmavo is de aula: door grote daklichten in het dak van de school komt er door de vide boven de aula de hele dag buitenlicht in de aula. De leerpleinen en lokalen op de eerste en tweede verdieping komen uit op een balustrade die uitkijkt op de aula. Zo is de hele school licht, open en overzichtelijk. Raymond Ophuis, hoofd Huisvesting van SCOPE scholengroep, wijst op het milieu-aspect: “We gaan echt een stap verder dan het basisniveau wat je voor een bouwvergunning moet bereiken: CO-2-gestuurde ventilatie, warmteterugwinning, daglichtgestuurde verlichting langs de gevels en led-verlichting in het gebouw. Echt een mooi resultaat.”

De nieuwbouw is onderdeel van het Masterplan Onderwijsvernieuwing Voortgezet Onderwijs van de gemeente Alphen aan den Rijn. SCOPE scholengroep bouwt op dit moment ook aan een nieuw onderkomen voor het Groene Hart Leerpark. Het Groene Hart Lyceum huist sinds begin dit jaar tijdelijk in de oude Topmavo, terwijl het onderkomen aan de Tolstraat volledig vernieuwd wordt. In 2020 verhuist het Lyceum dan weer terug. Aan de Tolstraat ontstaat zo een schoolcampus met ook nog een nieuw sportgebouw dat de Topmavo en het Lyceum samen zullen delen.

Meer nieuws

Deel dit bericht: