Het lampje brandt dus Lola wil iets vragen

9 april 2019|primair onderwijs, scope

Antwoord geven op de vraag van de juf, meeschrijven, praten met klasgenoten. Lola (8) uit Zwammerdam doet de hele dag weer mee in de les, maar dan soms op afstand. Dankzij KlasseContact zit zij virtueel in de klas.

De ‘KPN Klasgenoot’ in de klas legt een verbinding tussen de leerling thuis of in het ziekenhuis en de leerlingen op school. Op die manier kan Lola uit groep 4/5 van basisschool Oranje Nassau weer meedoen met de lessen.

Door haar ziekte kan zij geen hele dagen naar school. Gelukkig biedt KlasseContact uitkomst: met de interactieve beeld- en geluidsverbinding kan zij lessen volgen op afstand. Vanaf de laptop bestuurt de leerling ‘de Klasgenoot’, een apparaat met 360 graden-camera dat in de klas staat. De leerling kan de camera draaien om rond te kijken in de klas en in te zoomen op het bord. Een virtuele vinger opsteken kan ook, er gaat dan een lampje op de klasgenoot branden. Zo ziet de juf dat Lola iets wil vragen of zeggen. En natuurlijk biedt de videoverbinding volop gelegenheid tot samenwerken en kletsen met klasgenoten.

De klasgenoot wordt mogelijk gemaakt door KlasseContact; een landelijk project van EDventure en het KPN Mooiste Contact Fonds. Het doel van KlasseContact is zorgen dat leerlingen die vanwege een chronische of langdurige ziekte niet naar school kunnen, toch lessen kunnen volgen. Dit om te voorkomen dat zij in een sociaal isolement terecht komen en een leerachterstand oplopen.

Direct contact met leeftijdsgenoten is enorm belangrijk voor hun ontwikkeling. Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, erbij blijven horen. Dankzij KlasseContact kan Lola de lessen blijven volgen en in contact blijven met haar klasgenootjes.

Meer nieuws

Deel dit bericht: