Hulpconciërge Jeroen op zijn plek bij Het Baken

28 april 2021|primair onderwijs, scope

Sinds november 2017 is Jeroen Jouvenaar werkzaam als hulpconciërge op basisschool Het Baken in Alphen aan den Rijn. Omdat Jeroen autisme heeft, is het voor hem moeilijk om een baan te vinden waar hij iedere dag met plezier naar toe gaat. Mede dankzij de begeleiding van conciërge Riny Scheerman voelt hij zich helemaal op zijn plek op Het Baken.

Riny: “Drie jaar geleden werd ik benaderd of ik het zag zitten om iemand op te leiden die via de participatiewet binnenkwam. Dat was Jeroen. Ik wilde graag eerst weten of we een klik hadden, want je gaat wel heel nauw samenwerken, maar na een dag of drie, vier wist ik dat het wel goed zat. Mensen als Jeroen kunnen gewoon prima meedraaien, als je maar goede begeleiding hebt en er samen je best voor wilt doen.”

Riny: "Mensen als Jeroen kunnen gewoon prima meedraaien, als je maar goede begeleiding hebt en er samen je best voor wilt doen.”

Jeroen: “Voor ik bij Het Baken kwam werken, werkte ik in een kwekerij in Woubrugge. Ik gaf toen ook voetbaltraining aan kinderen en daarom wist ik dat ik het leuk vond om met kinderen te werken. Via-via ben ik toen hier terecht gekomen. Omdat ik een vorm van autisme heb, is het minder makkelijk om een baan te vinden en te behouden.”

Riny: “Jeroen kan goed een gesprek voeren, maar dat is ook een beetje zijn valkuil. Zijn vorm van autisme komt pas naar voren als hij aan het werk gaat, daarin heeft hij wel steeds begeleiding nodig. Daar praten we ook wel over met zijn tweeën. In het begin dachten mensen dat we vader en zoon waren, zo veel liepen we te praten met zijn tweeën.”

Jeroen: “De regelmaat die behoud je wel op zo’n dag. Het begint met koffie en thee, de handdoeken vervangen, papier ophalen, de deurklinken schoonmaken. Dat is nu in de coronatijd ook wel een dingetje dat steeds terugkomt. Plein vegen, alles schoon houden, op die manier kom ik de dag wel door. En de kinderen of de teamleden komen tussendoor ook vaak met iets.”

“Riny helpt met een schema. Het is fijn om te weten wat ik kan verwachten. Ik vind het lastig om zelf te bedenken wat ik moet doen en de andere teamleden vraag ik het niet graag.”

“Ik werk deels op Het Baken en deels als groepsbegeleider op een kinderdagverblijf in Roelofarendsveen. Als de scholen uitgaan om kwart over twee tot half zes zorgen ik en twee collega’s voor ze. Als ze daar aankomen dan roepen sommige kinderen al meteen dat ze met me willen gaan voetballen. Hoho, zeg ik dan, ben er net!”

Jeroen: "Als kinderen je vertrouwen dan komen ze uit zichzelf naar je toe om een praatje te maken."

Riny: “Je hoort weinig dat iemand het zo goed oppakt. Met genoeg begeleiding en vertrouwen kan Jeroen veel meer dan alleen in de bromelia’s werken. Hij woont nu bijvoorbeeld ook zelfstandig met begeleiding en hij heeft veel meer zelfvertrouwen. Als hij ergens mee zit, kan hij het ook altijd bij ons kwijt.”

Jeroen: “Wat ik zo leuk vind aan het samenwerken met kinderen is de manier hoe ze je benaderen. Als kinderen je vertrouwen dan komen ze uit zichzelf naar je toe om een praatje te maken. Ik vind ze daarin makkelijker dan volwassenen. Het is hier fijn samenwerken met een groep leuke collega’s. Ik weet niet zo goed wat ik nog meer zou kunnen wensen in een baan.”

Deel dit bericht: