Kinderraad Groen van Prinsterer krijgt bezoek van gemeente

21 november 2019|primair onderwijs

Donderdag 14 november stopte de kinderburgemeesterbus bij basisschool Groen van Prinsterer. De kinderraad van de school ging in gesprek met wethouder Schotanus over de kinderburgemeester. Op woensdag 20 november maakte burgemeester Liesbeth Spies bekend dat Elmehdi Sassa uit Benthuizen kinderburgemeester van Alphen geworden is.

Om kinderen een duidelijkere stem te geven, krijgt de gemeente Alphen aan den Rijn een kinderraad en kinderburgemeester. 25 scholen doen mee aan het project en zullen allemaal één kind afvaardigen voor de kinderraad. De raad vergadert vier keer per jaar over door de kinderen gekozen onderwerpen.

In de afgelopen periode konden leerlingen uit groep 7 zich kandidaat stellen voor de raad. De kinderraad van de Groen van Prinsterer was erg enthousiast over dit project en heeft zelf, via de locatieleider Annemiek Nanninga, de gemeente benaderd om op school langs te komen. De school vindt het erg belangrijk dat er met kinderen gepraat wordt, in plaats van over kinderen. Annemiek: “Vaak hebben kinderen een andere blik op zaken en dat kan heel verfrissend zijn. Dat zal niet alleen gelden voor een kinderraad op school, maar ook in de gemeente.”

De leerlingen hadden zich goed voorbereid en vertelden de wethouder over hun ideeën. De veiligheid in de wijk is een belangrijk thema. Lenthe vindt het gevaarlijk dat er veel stoeptegels scheef liggen en verzakt zijn. “Er moeten ook meer prullenbakken in de wijk komen, en deze moeten dan wel geleegd worden”, vult Bilal aan. Marly wil zich hard maken voor meer musea in Alphen, iets waar zij zelf regelmatig van geniet in andere steden.

Enkele leerlingen hadden een heuse pitch gemaakt. Een goede burgemeester moet volgens hen goed kunnen luisteren, samenwerken, goede ideeën hebben en een mening kunnen geven. De wethouder en collega’s van de gemeente waren zichtbaar onder de indruk. Tot slot nam Lenthe plaats in de kinderburgemeesterbus. Zij stelde zich kandidaat en mocht een filmpje opnemen.

Woensdagmiddag 20 november was de selectiemiddag voor de kinderburgemeester. Elmehdi is samen met de kinderraad en vijf kinderwethouders geïnstalleerd door burgemeester Liesbeth Spies. Vanuit de Groen werd Bilal het trotse kinderraadslid.

De kinderraad op de Groen van Prinsterer bestaat uit zes leerlingen, gekozen door de leerlingen van de school.
Op de foto: juf Lisette, Marly, Lenthe, Bilal, juf Annemiek, Danny, Roseanne en Giomy.

Deel dit bericht: