SCOPE investeert in nieuwe interactieve touchscreens

16 mei 2018|scope, werken bij

Basisschool Samen op Weg is de eerste SCOPE school die in ieder klaslokaal een gloednieuw touchscreen heeft hangen. Zowel de kinderen als de leerkrachten zijn maar wat blij met de investering die SCOPE scholengroep heeft gedaan om alle beamers te vervangen voor de interactieve borden. De schermen doen dienst als interactief whiteboard, browser en digitale mediaspeler tegelijk.

De touchscreens zijn via een aanbesteding aangeschaft samen met Unicoz onderwijsgroep uit Zoetermeer. De komende vijf jaar worden zowel bij SCOPE als bij Unicoz meer dan honderd interactieve touchscreens geïnstalleerd in het primair en voortgezet onderwijs. Frank van Brenk, hoofd ICT bij SCOPE, legt uit dat het een natuurlijk proces is. “De afgelopen vijf jaar werkten we met beamers. Wanneer deze oud genoeg zijn, vervangen we ze door interactieve touchscreens. Na de zomervakantie gaan ook de eerste twee scholen van het voortgezet onderwijs van SCOPE over.”

Interactief lesgeven

Gwen uit groep 4 geeft een kleine demonstratie. Met haar vinger beweegt ze vloeiend over het scherm en markeert een woord. Daarna pakt ze de speciale pen en schrijft het juiste lidwoord op. Gwen: “Ik vind het leuk dat er zoveel kleurtjes en mogelijkheden opzitten”. Juf Joyce laat weten dat ze even moest wennen aan het schrijven op het scherm. Verder is ze vol lof over de mogelijkheden en de kwaliteit van het scherm. “Het is ook heel fijn dat je op de whiteboards aan de zijkanten gewoon kunt schrijven of bijvoorbeeld een lijst met tafels ophangen”, aldus Joyce.

“Het scherm kijkt heel rustig en er zitten handige educatieve tools op, zodat we interactief kunnen lesgeven. Het spreekt de leerlingen enorm aan”, laat ze weten. Je kunt met de klas een quiz doen, spelling uitleggen, sommen maken of een filmpje laten zien. Ook kan iemand zijn spreekbeurt erop presenteren. “Maar ik moet ook nog veel ontdekken.”

Zoveel tegelijkertijd

Bij zes basisscholen van SCOPE gebruiken ze inmiddels in ieder klaslokaal een nieuw touchscreen. De borden hebben legio mogelijkheden zoals een ingebouwde module met whiteboard functies en Wi-Fi en ze werken samen met elke computer, tablet of telefoon.” Van Brenk: “Zonder tussenkomst van een ingebouwde PC is het scherm Plug & Play inzetbaar. Door LED-technologie is het scherm energiebesparend, wat zorgt voor een langere levensduur.”

Bert van Leeuwen, lid van het college van bestuur van SCOPE scholengroep, prijst de inzet van onder andere de ICT-afdeling, “Heel bijzonder dat er zoveel touchscreens tegelijkertijd aangeschaft zijn”. Hij benadrukt dat het een grote operatie is, ook om alle leerkrachten ermee te laten werken. “Al onze collega’s verdienen dan ook een grote pluim”, stelt Van Leeuwen.

Van links naar rechts: Leslie Zohlandt van Heutink ICT, Frank van Brenk – hoofd ICT SCOPE, Paul  Danjon van Unicoz onderwijsgroep, Ronald Kollen – controller van SCOPE, Maddy Keijzer – directrice Samen op Weg, Jacqueline van Leeuwen – clusterdirecteur SCOPE, Bert van Leeuwen – lid CvB SCOPE, Johan Vodegel – clusterdirecteur SCOPE.

Meer nieuws

Deel dit bericht: