Opening ‘Leeslinck’ de nieuwe bibliotheek op J.P. Sweelinck

12 oktober 2018|primair onderwijs, scope

Op maandag 8 oktober werd tijdens de Kinderboekenweek de Bibliotheek op school bij basisschool J.P. Sweelinck geopend door kinderboekenschrijver Gerard van Gemert. Hij onthulde samen met leerlingen Tim en Nelis de naam van de bibliotheek: ‘Leeslinck’. De Bibliotheek op school heeft als doel leesbevordering, taalontwikkeling en mediawijsheid te stimuleren bij kinderen op de basisschool.

“Iedereen is blij met de schoolbibliotheek, die in een aparte ruimte van de school is ingericht. De nieuwe naam is een schot in de roos”, vindt Cootje Smit, directeur van J.P. Sweelinck. Smit: “In eerste instantie wilden we aan alle leerlingen vragen om een leuke, toepasselijke naam te verzinnen. Toen kwam een van de betrokken ouders van de leescommissie met de naam ‘Leeslinck’. Deze naam heeft zoveel verbinding met de naam van de school, dat we uiteindelijk geen wedstrijd hebben uitgeschreven.”

Positief bewezen effect

Martine Jonk, leerkracht van de school, legt uit dat de leescommissie vorig jaar is gestart. “Uit een enquête bleek dat onze leerlingen weinig boeken lazen. Daar wilde de schooldirectie iets aan doen. We hebben toen contact opgenomen met Marion Bruijne van Bibliotheek Rijn en Venen. We hebben met elkaar gekeken of de Bibliotheek op school iets voor onze school zou kunnen zijn.”

Bibliotheken en (basis)scholen werken steeds meer samen om de taal- en leesvaardigheden van kinderen te verbeteren. Marion Bruijne, leesconsulente van de Bibliotheek Rijn en Venen: “We willen kinderen en jongeren stimuleren om meer te lezen. Kinderen die plezier hebben in lezen, gaan meer en steeds beter lezen en blijven lezen. Lezen heeft een positief bewezen effect op woordenschat, spelling, begrijpend lezen en schrijven.

De bibliotheek helpt basisscholen en middelbare scholen om deze doelen te bereiken. Bruijne legt uit: “Dat doen we met deskundige lees- en mediaconsulenten, met inspirerende boeken en met een goede digitale lees- en leeromgeving.”

Lezen is leuk

Jonk legt uit dat er twee boeken per leerling in de bibliotheek staan. Dit aantal zal nog worden uitgebreid. De bibliotheek zal drie keer per week een half uur open zijn en dan kunnen de kinderen hun boek ruilen en lenen. Boeken die de school al in bezit had, zijn aangevuld met nieuwe boeken over thema’s die de leerlingen in de enquête hadden aangegeven. Binnenkort komt er een uitleensysteem waarin wordt bijgehouden welk boek het kind heeft geleend. De leerlingen krijgen daarnaast een eigen pasje, aldus Jonk en kunnen ook boeken lenen in de grote bibliotheek in het centrum. De schoolbibliotheek wordt gerund door een enthousiaste groep ouders.

Na de feestelijke opening gaf Alphenaar Van Gemert twee workshops aan groep 7 en 8. Ook mochten alle klassen om de beurt de schoolbibliotheek bewonderen en hun eerste boek uitzoeken om in de klas te lezen. Bruijne leidde de kinderen en leerkrachten van de groepen rond. De kleuters liepen ademloos rond, pakten een mooi prentenboek en nestelden zich in de kussens op de gezellige vide. Daarna las Bruijne de kinderen voor. Zij zijn in ieder geval verkocht aan de nieuwe aanwinst van de school. 

Meer info vind je op www.debibliotheekopschool.nl.

Meer nieuws

Deel dit bericht: