Oranje Nassau bedenkt hulpmiddelen voor mensen met een beperking

19 maart 2018|primair onderwijs

Stel dat je je armen en handen niet goed kan gebruiken, hoe is het dan om je tanden te poetsen of je haren te kammen? Of hoe kan ik mijn groenten snijden als ik maar één arm heb? De leerlingen van de excellente basisschool Oranje Nassau bedenken hulpmiddelen voor mensen met een beperking. In teams gaan ze als echte ontwerpers hulpmiddelen bedenken en maken voor mensen met reuma, voor mensen met één arm en/of voor mensen in een rolstoel.

Creatief denken en ontwerpen

Maandag 12 maart werd het project geopend met verschillende simulaties door de school. Hierdoor ontwikkelen ze empathie voor mensen met een bewegingsbeperking. Ze krijgen daarmee inzicht in de problemen, wensen en verlangens van deze doelgroep. Vervolgens gaan de leerlingen een oplossing bedenken en maken. Ze leren om creatief te denken en verzinnen oplossingen voor alledaagse problemen die deze doelgroep ervaart tijdens sport, spel en het bereiden van een maaltijd. In teams maken ze een werkend prototype. Zo doorlopen leerlingen de gehele ontwerpcyclus en ontwikkelen hun sociale, creatieve en technische kwaliteiten.

Later in het project krijgen de kinderen nog een gastles van mevrouw Bierman, Orthopedisch Adviseur Pro- & Orthesen van Livit te Alphen. Ook krijgen ze een les infuustechnologie van mevrouw van der Hulst, verpleegkundig consulent oncologie van het Alrijne Ziekenhuis te Leiderdorp.

Ontwerpers in de dop

Bij de afsluiting van het project op vrijdag 23 maart komt mevrouw Rodewijk van het wetenschapsknooppunt TU Delft de ontwerpen bekijken en beoordelen. Vervolgens komen dan de ouders, opa’s, oma’s, ooms en tantes de ontwerpen bewonderen. Wat zullen ze trots zijn op deze jonge ontwerpers in de dop!

Meer nieuws

Deel dit bericht: