Puk Kempenaar winnaar landelijke peaceposteractie

13 maart 2018|primair onderwijs

Tijdens de Lions VN-dag op 3 maart 2018 werd Puk Kempenaar, leerling van basisschool Oranje Nassau te Zwammerdam en landelijk winnaar van de peaceposteractie 2017-2018, gehuldigd voor haar uitzonderlijke prestatie.

Met als thema ‘Vrede heeft de toekomst’ werd haar poster uit bijna 6.000 inzendingen gekozen tot de beste poster van Nederland. Puk ontving daarom uit handen van de voorzitter van de Lions Gouverneursraad, Anton Gathier, de prijs bestaande uit een bijdrage voor een nieuw zadel voor haar pony. Dankzij dit cadeau wordt deze hartenwens spoedig een feit.

De huldiging en prijsuitreiking maakten deel uit van een verrassend dagje uit in Den Haag. Samen met haar ouders, haar broer en een klasgenoot, bezocht ze de Haagse Ridderzaal, de Tweede Kamer en Madurodam. Frans Lettinga, districtscommissaris Peace Poster Contest begeleidde de winnaar en haar gevolg.   

Landelijke eer

Puk won eerder met haar poster in november 2017 de districtsronde. Van de voor de landelijke ronde toegelaten vijf posters uit de districten, streek de inzending van Puk dus met de landelijke eer. Op 17 november jl. werd zij echter in haar klas verrast door de komst van Lions districtsgouverneur Dick Diekhuis en Frans Lettinga (districtscommissaris). Zij reikten de districtsprijs uit in aanwezigheid van leden van de Lions(sponsor)clubs Alphen aan den Rijn en Alphen Rhijnhart.

De districtsjury motiveerde de keuze voor de poster van Puk  als volgt:
De jury is het eens met de maker dat muziek blijdschap kan geven waardoor je meer kans hebt op vrede. De zwarte achtergrond geeft veel diepte aan de poster. In de wereldbol zie je dat er oorlog is en dat de duif de muziek omzet in vrede zodat er steeds meer vrede op de wereld komt.

Peaceposteractie wereldwijd

De actie wordt wereldwijd georganiseerd door Lions Clubs International. De gedachte is dat kinderen over de hele wereld bezig gaan met het thema ‘Vrede’. Wat denkt en voelt een kind bij het woord vrede en kan het kind dit in een tekening vatten? Het thema van de peaceposter voor 2017-2018 is: Vrede heeft de toekomst.
Eén van de doeleinden van Lions Clubs International is het tot stand brengen en in stand houden van begrip tussen de volkeren van de wereld. Dit is ook de missie van de VN. De internationale prijsuitreiking vindt altijd plaats op de Lions VN Dag in maart. De eerste wereldwijde peaceposteractie was in 1988 en sinds 1994 doet Nederland mee.

 

Meer nieuws

Deel dit bericht: