De Rank onderzoekt poepoverlast in de buurt

10 december 2018|primair onderwijs, scope

Donderdag 7 december hebben leerlingen van basisschool De Rank samen met wethouder Gert Jan Schotanus van Alphen aan den Rijn twee bordjes onthuld. De bordjes moeten de hondenbezitters uit de buurt eraan herinneren dat de ontlasting van hun viervoetige vriend overlast en kinderverdriet veroorzaakt. Leerlingen uit de groepen 6 en 6/7 hebben de bordjes ontworpen.

Alle leerlingen uit de groepen 6 en 6/7 waren dan ook aanwezig bij de onthulling op de locatie van De Rank aan de Nicolaas Beetsstraat. Xander en Bart uit groep 6B hadden het beste ontwerp gemaakt, Feline uit groep 6/7A kreeg de tweede prijs. Het bordje van Xander en Bart staat nu bij de ene ingang van de school, dat van Feline bij de andere. Onder toeziend oog van hun klasgenoten en van aanwezige ouders en grootouders, onthulden de prijswinnaars samen met wethouder Schotanus de bordjes.

De kinderen hadden de bordjes ontworpen in het kader van het Onderzoekend & Ontwerpend Leren. Daarbij ligt de nadruk op het bedenken van een oplossing of product. Hedwig van Loo, directeur van De Rank: ‘De Rank is bezig met de invoering van Wetenschap & Technologie in het onderwijs. Dit doen we in combinatie met wereldoriënterende vakken, met een aantal thema’s per jaar. De vakken aardrijkskunde, biologie en geschiedenis hebben we geïntegreerd met Onderzoekend & Ontwerpend Leren. Het gaat daarbij om het resultaat, niet om de methode. Kinderen zijn actief betrokken bij het leren en werken samen.’

“Ruim de hondenpoep op, dan is alles weer top!”

In de groepen 6 en 6/7 was het thema wonen en werk. De kinderen zijn zelf de wijk in gegaan met de gebiedsadviseurs van de gemeente om te onderzoeken welke voorzieningen er al zijn, maar ook wat er nog mist. De kinderen gaven zelf aan dat ze veel overlast ondervonden van de hondenpoep. Nikki uit groep 6/7A: “Sommige kinderen zijn in de poep gevallen en hadden het toen aan hun kleren. Dat was heel verdrietig en vies voor ze. Er ligt hondenpoep op het plein, maar soms ook kattenpoep. We hopen dat de hondenpoep voortaan wordt opgeruimd, zodat we daar geen last meer van hebben.”

De gebiedsadviseurs van de gemeente vonden het erg fijn werken met de leerlingen van De Rank. Niet alleen de prijswinnaars hadden dus iets om trots op te zijn na de onthulling. Keira uit groep 6B: “We hadden een tekenwedstrijd. Juf Hedwig was de jury en meester Enno hielp haar een beetje. We hopen dat de mensen door de bordjes beter de poep van hun honden gaan opruimen en wij weer fijn op het plein kunnen spelen zonder poep.”

Meer nieuws

Deel dit bericht: