Staande ovatie voor The Passion op Groene Hart Lyceum

26 maart 2018|voortgezet onderwijs

Op donderdag 22 maart vond op het Groene Hart Lyceum in Alphen aan den Rijn een bijzondere opvoering van The Passion plaats, gespeeld en gezongen door leerlingen van de school. Het was voor het tweede jaar dat deze voorstelling gespeeld werd en gezien het enthousiasme van het publiek en de acteurs, zangers en muzikanten, lijkt het erop dat dit volgend jaar zeker een vervolg krijgt.

Om acht uur ’s avonds gingen de zaallichten uit voor de aftrap: een uitvoering van ‘De wereld is van iedereen’ van The Scene. Wat volgde was een multimedia theaterspektakel van meer dan een uur, waarin het passieverhaal actuele betekenis gegeven werd door meer dan dertig Lyceum-leerlingen en hun begeleidende docenten. Het bekende paasverhaal werd opgevoerd in spel, muziek, zang en multimedia, met live interviews met het publiek tussendoor.

Net als in de televisieversie die al een aantal jaar door de EO geproduceerd wordt, was er een grote rol weggelegd voor Nederlandstalige popmuziek. Door de live uitvoering en het verhaal waarin deze liedjes gespeeld werden, kregen muziek en teksten van onder meer Frank Boeijen en BLØF een nieuwe lading. Ze brachten het verhaal uit het nieuwe testament naar het hier en nu.

Ook in de tekst van de verteller, die de scènes van Jezus en zijn discipelen van uitleg en commentaar voorzag, was een grote rol weggelegd voor de huidige tijd. Met verwijzingen naar het (Alphense) hier en nu werd het publiek uitgenodigd om zelf na te denken over hoe actueel dit oude verhaal nog is voor hen.

Dit alles om het eigenlijke verhaal van het lijden van Jezus heen. Met ingetogen en natuurlijk spel zorgden de Lyceum-leerlingen ervoor dat niet alleen de dilemma’s van Jezus, maar ook die van zijn volgelingen voelbaar werden. Ze bleven overeind tussen het omringende spektakel, met als een van de hoogtepunten het in de boeien slaan en afvoeren van Jezus door een heuse politieagent in uniform.

Het verhaal eindigde met een hoopvolle noot: het door de hele cast samen gezongen ‘Pak nou maar m’n hand’ van Nick en Simon, voor een groot verlicht kruis op het podium van de aula. Het spelplezier en enthousiasme zorgde voor een zeer geslaagde avond voor het publiek van ouders, vrienden en familie en andere belangstellenden. Een groot compliment dus aan de leerlingen in de eerste plaats, maar ook aan de staf van het Lyceum die hen geholpen en begeleid heeft. Met een staande ovatie van een dankbaar publiek als beloning.

Meer nieuws

Deel dit bericht: