Start SCOPE zomerschool

21 juli 2020|scope

Het lijkt een gewone schoolochtend, met kinderen die door hun ouders op het schoolplein afgezet worden. Maar maandag 20 juli is de eerste dag van de zomervakantie en de ongeveer vijftig kinderen die bij basisschool De Stromen, locatie Lupinesingel staan te wachten tot de dag begint, zijn er om deel te nemen aan de SCOPE zomerschool.

Het team van de zomerschool loopt rond om kennis te maken en om iedereen op zijn gemak te stellen. Met kinderen van alle SCOPE basisscholen zijn er maar weinig bekende gezichten voor de leerlingen. De komende twee weken vormen de leerlingen (uit de groepen 4 tot en met 7) met het team samen de zomerschool.

Rond 9:10 uur zit iedereen in de klas. De kinderen zijn in vier groepen verdeeld, waarvan er twee in één lokaal zitten. Juf Ellen en coach Miranda stellen zich voor en nemen de dagindeling door. Er is ’s ochtends tijd ingeruimd voor onderwerpen die ook op een normale schooldag voorbij zouden kunnen komen: racelezen en keersommen, maar ook voor ‘doelen stellen’ en natuurlijk het voorstellen aan elkaar. ’s Middags wordt er door Junis kinderopvang een workshop dans en toneel georganiseerd.

Githe van Leeuwen, coördinator SCOPE zomerschool: “De insteek is dat de motivatie van de kinderen leidend is. Ze hebben zichzelf aangemeld. Alle vakken hebben we wel zo’n beetje voorbij zien komen, maar ook dingen op het persoonlijke vlak, meer zelfvertrouwen krijgen bijvoorbeeld of makkelijker vriendjes maken. Sommige kinderen hebben daar heel goed over nagedacht.”

Tijdens de eerste ochtend gaan de kinderen met de juf en de coach dieper op hun doelen in, zodat ze een duidelijker beeld hebben van wat ze kunnen bereiken. Van Leeuwen: “Aan het eind hopen we dat de kinderen vooral een fijne tijd gehad hebben. Wat de doelen betreft willen we graag dat wat steviger in hun schoenen staan en met vertrouwen het nieuwe schooljaar in gaan. Dat ze blij zijn dat ze geweest zijn en positief tegenover school staan.”

In het middagprogramma zijn er activiteiten als ‘de natuur in’, free runnen of ‘boekenworm’, waarbij creativiteit, ontdekken en lichamelijk leren centraal staan. Van Leeuwen: “Het is echt een heel goed en divers programma geworden. Je kunt eens een muziekinstrument proberen of ontdekken dat je een groter danstalent hebt dan je dacht. Er is zoveel mogelijk en we kunnen daar nu echt de tijd voor nemen. En het blijft natuurlijk ook wel vakantie, dus je maakt er wat leuks van met elkaar.”

Voor het team, behalve Van Leeuwen bestaand uit Leonie Borneman (leerkracht), Miranda de Vries (coach), Ellen Verduijn (leerkracht), juf Carina (TSO), is het mooie uitdaging om deze nieuwe vorm van onderwijs op te zetten. Van Leeuwen: “Er is meer vrijheid om een eigen draai aan de lessen te geven dan gedurende het schooljaar, je zit veel minder vast aan een verplicht programma. En het is heel leuk om echt iets nieuws op te zetten, dat nu kleinschalig is, maar misschien wel kan uitgroeien tot iets veel groters.”

Meer nieuws

Deel dit bericht: